0140-132 00

Onsdagen den 24 oktober begav sig en nio personer stark styrka från församligen iväg till Södertälje och behandlingshemmet Livskraft.

Resan började strax efter klockan 8 på morgonen och kring klockan 11 hade vi kommit fram till destinationen. Väl där fick vi ta emot information om behandlingshemmet Livskraft som arbetar med en kristen värdegrund. Verksamhetschefen Thomas Folcker med kollegor tog emot oss och berättade om verksamheten, hur man samarbetar med Kriminalvården och hur man under 20 år arbetat med gott resultat. Missbrukare möts upp redan i fängelset där den första delen av deras eget 12 stegsprogram inleds och när de väl kommer ut från fängelset så finns det redan i grund att bygga på.

Thomas Folcker betonade att man jobbar väldigt hårt men att det hårda arbetet också består mycket kärlek. Klienterna får hjälp med bostad och kommer relativt snabbt ut i arbete genom praktikplatser som sedermera i de flesta fallen leder till fast anställning. Flera av de forna klienterna återvänder också till Livskraft för att ge tillbaka till nya klienter och vi fick bland annat träffa Erdem som just gjort den resan, från kriminell och missbrukare till vice verksamhetschef.

Behandlingshemmet må stå på en kristen värdegrund som är väldigt tydlig, men det har inte stoppat föreningen från att hjälpa människor med annan tro till ett nyktert och fungerande liv. Det är viktigt att betona att Livskraft är en förening, det betyder att inga vintser åker ner i någon ägares ficka utan återinvesteras i verksamheten.

Erdem. kom till Livskraft som klient men jobbar nu som vice verksamhetschef.

Dagen avslutades med gemensam måltid på den lokala pizzerian i Ronna där vi fick bevittna en av de större pizzor man kan tänka sig. Klockan 17:45 var vi åter i Tranås. Trötta men också inspirerade av det vi fått bevittna i Södertälje.